2008. aug 22.

Feldolgozások - Simply Red vs. Hall & Oates

írta: monique70
Feldolgozások - Simply Red vs. Hall & Oates

Szerintem az 1984-ben alakult brit Simply Red-et senkinek nem kell bemutatni. A zenekar frontembere és énekese, Mick Hucknall féloldalasra nyírt, jellegzetes vörös göndör hajával, fura cuccaival a többi akkori fura figura (Boy George, Cindy Lauper, Marillion, Elton John és a többiek) mellett is igazi színfoltja volt a 80-as évek popzenei életének. Egyben szerintem egyetérthetünk: mindig és mindenkor igényes zenét produkáltak. Zenéjüket leginkább talán a populáris soul és funky műfajhoz lehetne sorolni.
A zenekar, hála égnek, még ma is létezik, és hűek maradtak a minőségi zenéhez, sőt, ha lehet azt mondani, mostanára igazán kiforrott jazz-smooth jazz nótákat produkálnak (lásd: "So Not Over You").
A későbbiekben külön bejegyzést is szeretnék írni róluk, most azonban térjünk rá a feldolgozásaikra. Azért írtam többes számot, mert több van ilyen. Kivételes tehetséggel nemhogy tökéletesen átveszik és újra hangszerelik a korábbi nótákat, hanem, meg merem kockáztatni, még jobbakká is alakítják őket.

De essen szó a nóta eredetijéről is. Daryl Hall és John Oates, vagyis a Hall & Oates duó tipikusan az "ebony and ivory" formációk képviselője (hasonlóan Stevie Wonder és Paul McCartney duójához): egy színes- és egy fehérbőrű ember kettőse. Talán a legnagyobb slágerük a "Maneater" (Férfifaló - mármint férfizabáló :)) volt a 80-as évek elején. A hangszerelés nagyon egyszerű: egy szintetizátor, egy gitár és esetleg egy fúvós hangszer (szaxofon). Ja, meg a szőke Daryl éneke :) Nem tudom, engem egy kicsit Steve Winwood-ra emlékeztet (volt egy olyan nótája, aminek ez volt a refrénje és a címe: Bring me a higher love).

Nos, visszatérve Hall-ékra, Mick Hucknall és csapata az "I Can't Go For That" című szerzeményt dolgozta át, hangszerelte egy kicsit mai hangzásra, ami, szerintem nagyon jól sikerült, s mint említettem, talán jobb is lett, mint az eredeti. Ez a szám, egyébként, a Simply Red "Home" című, 2003-as lemezén található meg, címe pedig ez: Sunrise (napfelkelte). Férfi látogatóimnak külön is ajánlom, majd meglátják, miért.... :))))

 Simply Red verzió:

A nóta eredeti változata:

 

 

Szólj hozzá

soul 80 as évek 80s sunrise simply red hall and oates mick hucknall smooth jazz